Reklama

Co dalej z tymi kebabami? Szkodliwe fosforany

Opublikowano: 5 grudnia 2017 17:01
Autor:

Co dalej z tymi kebabami? Szkodliwe fosforany  - Zdjęcie główne
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości

Reklama

Fosforany. Unia Europejska. Zieloni. Socjaldemokratyczna Partie Niemiec. Zakazane kebaby w UE.

 

 

Komisja Ochrony Środowiska w Parlamencie Europejskim chce zabronić stosowania fosforanów, czyli związków chemicznych, dzięki którym mięso się nie rozpada na rożnie i utrzymuje wodę. Zakazanie korzystania z fosforanów oznaczałoby koniec produkcji kebabów.

 

 

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności twierdzi, że spożycie 4200 mg fosforanu dziennie jest nieszkodliwe. Nasuwa się więc pytanie, ile mg szkodliwego fosforanu zawiera kebab. Odpowiedź jest dość zaskakująca, ponieważ porcja kebabu zawiera zaledwie +/- 134 mg. (dane ze strony Deutsche Welle)

 

 

Głos w sprawie, z jednej strony zabrała Socjaldemokratyczna Partia Niemiec wraz z Zielonymi, którzy twierdzą, że fosforany są szkodliwe dla zdrowia człowieka i chcą zakazać ich stosowania. Z drugiej zaś mamy Komisję Europejską, która uważa, że fosforany powinny zostać dozwolone. Żadna ze stron jednak nic nie może dzisiaj zrobić. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności pracuje nad raportem dotyczącym fosforanów, więc do czasu jego ukończenia kebaby są raczej bezpieczne.

 

 

Zakazanie kebabów spowoduje również ogromne straty, nie tylko pieniężne, ale również straty w zatrudnieniach, jak zaznaczyła w swoim wpisie na Facebooku, europosłanka Renate Sommer z CDU.

 

Renate Sommer ostrzegła, że 80 proc. mięsa na kebab sprzedawanego w UE pochodzi z Niemiec, a wstrzymanie produkcji mięsa oznaczałoby straty rzędu 10,5 mln euro dziennie oraz utratę 110 tys. miejsc pracy w tym kraju - informuje gazeta.pl

 

 

W unijnym prawie znajduję się luka, dzięki której nie ma w tym przypadku ani zezwolenia, ani wyraźnego zakazu stosowania fosforanów.

 

Czy kebaby to rzeczywiście niezdrowe danie? Sami jecie? Uważacie, że powinni zakazać produkcji kebabów?

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (8)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

  • 4 lata temu | ocena +1 / -2

    żarłok

    Najlepszy kebab i tortilla w Miejskiej Górce koło poczty - palce lizać

  • 4 lata temu | ocena +1 / -1

    Lir

    a propos kebabów. to przecież nasze danie narodowe a jakieś tam tureckie. znam taką piosenkę. śpiewał ją kiedyś Zaucha. leciało to jakoś tak: kebaby ach kababy człek by je łyżkami jadł... Chociaż nie wiem jak można jeść kebab łyżką.

  • 4 lata temu | ocena +1 / -5

    3333

    I prawidłowo niech zlikwidują produkcje ...może się wyprowadzą z kraju turasy zaczynają się panoszyć w nie swoim kraju ....]

  • 4 lata temu | ocena +8 / -0

    dnjxkdjdjd

    lepiej zakazać kebabowego wyznania, bo to jest prawdziwy rak Europy

  • 4 lata temu | ocena +2 / -2

    6546t4ty5y

    tylko ni to od teraz sie modle za kebaby

  • 4 lata temu | ocena +1 / -1

    edrqw

    turkiś kebab

  • 4 lata temu | ocena +4 / -2

    Hihi

    Uwazam ze kebab jest zdrowy i malo kaloryczny poniewaz smarzy sie co sprawia ze wytapia sie wiekszosc tluszczu zreszta w kebabie jest wiecej surowek niz miesa

  • 4 lata temu | ocena +3 / -1

    Ziutek

    Ja tam nie jem tego tureckiego wynalazku