reklama

Czy żywność, którą wybieramy w trakcie zakupów jest bezpieczna? Jak to sprawdzić?

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Zdjęcie poglądowe

Czy żywność, którą wybieramy w trakcie zakupów jest bezpieczna? Jak to sprawdzić? - Zdjęcie główne

Czy żywność, którą wybieramy w trakcie zakupów jest bezpieczna? Jak to sprawdzić? | foto Zdjęcie poglądowe

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Czy żywność, którą wybieramy w trakcie zakupów jest bezpieczna? Jak to sprawdzić?
reklama

Wybór i przygotowanie posiłków dla siebie, przyjaciół lub członków rodziny to duża odpowiedzialność. Danie powinno być nie tylko smaczne i apetyczne, powinniśmy też mieć pewność, że użyte składniki są świeże, a potrawa nie zawiera niepożądanych alergenów, zaś wszystkie użyte produkty były prawidłowo przechowywane i przygotowane - to bardzo dużo czynników do wzięcia pod uwagę!

O bezpieczeństwo żywności, którą spożywają mieszkańcy Europy dba ESFA i jej lokalne odpowiedniki - krajowe urzędy i instytucje naukowe. W Polsce wiele z tych instytucji współpracuje z EFSA i wspiera działania urzędu. Główny Inspektorat Sanitarny zaangażowany w kampanię EFSA z kolei nadzoruje i kreuje działania mające na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli.

Czy żywność, którą wybieramy jest bezpieczna? W jaki sposób nauka wspiera nasze wybory żywieniowe

W trosce o nasze bezpieczeństwo każdego dnia naukowcy zajmują się oceną naukową  produktów, analizują ich skład, właściwe znakowanie, sposób przechowywania, terminy przydatności do spożycia. Nadrzędnym celem tej działalności jest zapewnienie bezpieczeństwa - EFSA bada i ocenia produkty spożywcze abyśmy byli spokojni, że nasz wybór jest bezpieczny.

Teraz urząd  chce przybliżyć nam kulisy swojej działalności i przedstawić w jaki sposób nauka wspiera nasze codzienne wybory żywieniowe. Celem nowej, ogólnoeuropejskiej kampanii EFSA, która rozpoczyna się w lipcu, jest zachęcenie Europejczyków do podejmowania świadomych wyborów dotyczących żywności.

Dzięki temu poznamy i zrozumiemy kluczową rolę jaką dla bezpieczeństwa żywności odgrywają naukowcy i nauka. Począwszy od wsparcia w rozszyfrowaniu etykiet, zrozumieniu zasad dot. stosowania substancji dodatkowych w żywności, po informacje z jakiego powodu  surowe ziemniaki nie powinny być przechowywane w lodówce - kampania przybliży konsumentom praktyczne informacje.

Czy żywność, którą wybieramy jest bezpieczna? Produkty powinny spełniać określone wymagania

„To ważna inicjatywa, która powinna wzmocnić zaufanie konsumentów do systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Kampania podkreśla kluczową rolę stałej współpracy między EFSA, organizacjami konsumenckimi, producentami żywności i społeczeństwem obywatelskim, a także instytucjami naukowymi oraz krajowymi organami ds. bezpieczeństwa żywności, takimi jak GIS. Obywatele UE muszą wiedzieć, że mogą ufać spożywanej przez siebie żywności, niezależnie od tego, gdzie w Europie się znajdują - uważa Krzysztof Saczka, z urzędu Głównego Inspektora Sanitarnego. - Przybliżamy naszą pracę, pokazujemy, że wszystkie produkty powinny spełniać określone wymagania, a te które nie spełniają norm zostają wycofane z półek. Każdy z nas powinien mieć pewność, że udając się na zakupy i sięgając po konkretny produkt ma gwarancję bezpieczeństwa, a właściwe procedury i badania potwierdziły, że dany produkt spełnia wszelkie wyśrubowane wymogi. Zaś w przypadku nieprawidłowości - zostanie pilnie wycofany” - wyjaśnia.

Kampania skierowana jest przede wszystkim do obywateli Europy w wieku 25-45 lat i ma na celu wyjaśnienie roli EFSA w tworzeniu europejskich przepisów chroniących konsumentów i cały łańcuch żywnościowy.

Czy żywność, którą wybieramy jest bezpieczna? Przyłącz się do kampanii

Ty też możesz przyłączyć się do kampanii. Wykorzystaj swoje social media do rozpowszechniania informacji o naszych wspólnych wysiłkach na rzecz bezpiecznej żywności i stojącej za nimi nauce, używając hashtagu kampanii #EUChooseSafeFood.

Więcej informacji można znaleźć na stronie:
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood

EFSA jest europejskim urzędem finansowanych przez Unię Europejską, który działa niezależnie od europejskich instytucji ustawodawczych i wykonawczych (Komisji, Rady, Parlamentu) oraz państw członkowskich UE. Urząd został powołany w 2002 r. w następstwie serii kryzysów żywnościowych z końca lat 90-tych i ma stanowić źródło doradztwa naukowego oraz komunikacji w zakresie zagrożeń związanych z łańcuchem żywnościowym. Urząd został prawnie ustanowiony przez UE na mocy ogólnego prawa żywnościowego - rozporządzenia 178/2002.

GIS - Główny Inspektorat Sanitarny to centralny urząd administracji rządowej obsługujący Głównego Inspektora Sanitarnego. Główny Inspektor Sanitarny ustala ogólne kierunki działania organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz koordynuje i nadzoruje działalność tych organów. Dotyczy to m.in. bezpieczeństwa żywności. GIS nadzoruje i kreuje działania mające na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli. Zadaniem urzędu jest minimalizowanie skutków zdarzeń niekorzystnie wpływających na życie obywateli m.in. poprzez informowanie, aktywizowanie i edukowanie.

Szanowni Internauci. Komentujcie, dyskutujcie, przedstawiajcie swoje argumenty, wymieniajcie poglądy - po to jest nasze forum i możliwość dodawania komentarzy. Prosimy jednak o merytoryczną dyskusję, o rezygnację z wzajemnego obrażania, pomawiania itp. Szanujmy się.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Chcesz przeczytać cały artykuł? Wystarczy, że założysz konto lub zalogujesz sie na już istniejace

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama